top of page

Acerca de

IK BEN JARNO,
BIOBOER IN HART EN NIEREN

Met mijn stiel wil ik mensen voeden.
We bewerken het land met zorg, we planten en zaaien, onderhouden… We snijden, plukken, spoelen, en brengen de oogsten naar de klant.
Meer nog willen we energie meegeven aan de mensen.


We dragen zorg voor de bodem, omdat we de plicht voelen meer te geven aan de Aarde dan ervan te krijgen.


We planten goed uitgekozen rassen, die mineralen en vitamines bevatten en niet enkel kilo’s produceren.


Verteerde mest en gesteentemeel rijk aan mineralen voegen we toe, en anders niets. Hoe minder we ingrijpen, hoe minder we verstoren.

DAGOOGST - JARNO CLAEYS-66_1500px.jpg

Hout sprokkelen en water halen

Een groot deel van mijn jeugd bracht ik door in de JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu). Daar leerde ik de diversiteit kennen van de natuur. Op kamp beredderden we ons met de basis: water halen te voet, hout sprokkelen, alle weer trotseren. Ik leerde organiseren, groepen leiden, de financies regelen…

Na even het geëffende pad naar een universitair diploma te bewandelen, keerde ik mijn studies tot bio-ingenieur de rug toe, en koos ik voor biolandbouw. 
Om onze samenleving te redden, dacht ik, moeten we beginnen bij de basis. De fysieke motor van alle menselijke activiteit is de voedselvoorziening. Landbouw is de basis!

 

Landwijzer, de opleiding in biolandbouw, opende voor mij een nieuwe wereld. Ik leerde er zelf m'n pad uit te stippelen, m'n talenten herkennen, te groeien. Persoonlijke ontwikkeling staat boven resultaat.
Dankzij m'n stages op boerderijen Het Wijveld, De Levende Aarde en De Zwaluw, voelde ik me meer en meer… boer.

De samenwerking met de Landgenoten, die een deel van de akkers kocht, zorgt ervoor dat we op een rendabele, en toch niet geforceerde manier, aan landbouw kunnen doen.

Bioboer Jarno

​Zoeken naar een eigen plek

In het najaar van 2012 richtte ik bioboerderij 't Ambrozijn op, samen met mijn ex-partner. Ik zaaide m'n eerste akkers in en algauw hadden we een bloeiend tuinbouwbedrijf met afzet op markten en via groentepakketten. In 2019 stond ik voor een moeilijke keuze en besloot ik me los te scheuren van 't Ambrozijn, Christel, de familie, de grond. Er volgden enkele lastige jaren. Het verhuizen en heropstarten van een boerderij is niet evident.

 

In 2020 probeerde ik het opnieuw in Loppem, met Landgoed Lisbona. De samenwerking met de landeigenaars en de gemeente liep echter stroef, waardoor we opnieuw moesten zoeken naar een plek om te leven en te werken. 

In de zomer van 2020 tekenden we voor de aankoop van onze huidige boerderij in Pittem. Een grote stap naar professionaliteit en duurzaamheid. De vruchtbare leembodem en de goede infrastructuur zouden ons kwalitatieve vruchten leveren.
Financieel was het geen eenvoudige beslissing. Maar de samenwerking met de Landgenoten, die een deel van de akkers kocht, zorgt ervoor dat we op een rendabele, en toch niet geforceerde manier, aan landbouw kunnen doen.


Ontdek waar de Landgenoten voor staan, en bouw mee aan de toekomst van onze lokale voedselvoorziening!

Meer van m'n gedachten lezen?

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page